methodieken

NLP is een communicatiemodel dat ervan uitgaat dat iedere mens dezelfde psychische structuur heeft, zoals iedere mens ook dezelfde fysieke componenten heeft. De wijze waarop iedere individu echter omgaat met die psychische structuur is volstrekt uniek. Ervaringen en waarnemingen zijn subjectief. Dit betekent bijvoorbeeld dat iets waar de ene persoon gemakkelijk overheen stapt voor de andere persoon juist een probleem kan zijn. Dit maakt ook dat iedere persoon op een andere manier interactie heeft met zijn of haar omgeving.

Ericksoniaanse hypnose, ook wel communicatieve hypnose genoemd, is een belangrijk onderdeel van NLP. Deze vorm van hypnose is ontwikkeld door Milton H. Erickson (1901-1980), een gerenommeerde psychiater en hypnotherapeut.

Hypnose of trance is een bewustzijnsstaat waarin je ontspannen en geconcentreerd bent. Je aandacht is naar binnen gericht. Je kunt gemakkelijker contact maken met je onbewuste en alle hulpbronnen die daar aanwezig zijn. Jouw eigen wijsheid!

Sociaal Panorama is een model dat helder krijgt waar iemand staat in relatie tot zichzelf en anderen. Het gaat hier over (onbewust) ingenomen posities in de mentale ruimte die bepalen wat de kwaliteit van de relatie is. Een verbetering van de kwaliteit van de relatie vraagt om verandering van positie.

Trance is een heel natuurlijk fenomeen. Ieder mens gaat dagelijks in trance. Als je verdiept bent in een boek, luistert naar muziek of met iets anders bezig bent waarin je helemaal op kunt gaan dan merk je nog maar weinig van je omgeving. Je aandacht, je bewustzijn is dan verschoven. Je bent in trance.

BML staat voor Body & Mind Language, ontwikkeld door Jos Dolstra. Jos: “Beweging draagt onze diepste beweegredenen in zich”. En zo is het! Houding en beweging helpen om los te komen van je verhaal en direct in je (nieuwe) ervaring te gaan.